Welcome To My LongHouse

Sounds Of My Heart

Friday, 30 December 2011

If - a poem by Rudyard Kipling

If you can keep your head when all about you
Are losing theirs and blaming it on you;
If you can trust yourself when all men doubt you,
But make allowance for their doubting too:
If you can wait and not be tired by waiting,
Or, being lied about, don't deal in lies,
Or being hated don't give way to hating,
And yet don't look too good, nor talk too wise;

If you can dream and not make dreams your master;
If you can think and not make thoughts your aim,
If you can meet with Triumph and Disaster
And treat those two impostors just the same:
If you can bear to hear the truth you've spoken
Twisted by knaves to make a trap for fools,
Or watch the things you gave your life to, broken,
And stoop and build'em up with worn-out tools;

If you can make one heap of all your winnings
And risk it on one turn of pitch-and-toss,
And lose, and start again at your beginnings,
And never breathe a word about your loss:
If you can force your heart and nerve and sinew
To serve your turn long after they are gone,
And so hold on when there is nothing in you
Except the Will which says to them: "Hold on!"

If you can talk with crowds and keep your virtue,
Or walk with Kings---nor lose the common touch,
If neither foes nor loving friends can hurt you,
If all men count with you, but none too much:
If you can fill the unforgiving minute
With sixty seconds' worth of distance run,
Yours is the Earth and everything that's in it,
And - which is more - you'll be a Man, my son!


Friends - a poem by William Butler Yeats

Now must I these three praise
Three women that have wrought
What joy is in my days:
One because no thought,
Nor those unpassing cares,
No, not in these fifteen
Many-times-troubled years,
Could ever come between
Mind and delighted mind;
And one because her hand
Had strength that could unbind
What none can understand,
What none can have and thrive,
Youth's dreamy load, till she
So changed me that I live
Labouring in ecstasy.
And what of her that took
All till my youth was gone
With scarce a pitying look?
How could I praise that one?
When day begins to break
I count my good and bad,
Being wakeful for her sake,
Remembering what she had,
What eagle look still shows,
While up from my heart's root
So great a sweetness flows
I shake from head to foot.

A Farewell to False Love a poem by Sir Walter Raleigh

Farewell false love, the oracle of lies,
A mortal foe and enemy to rest,
An envious boy, from whom all cares arise,
A bastard vile, a beast with rage possessed,
A way of error, a temple full of treason,
In all effects contrary unto reason.

A poisoned serpent covered all with flowers,
Mother of sighs, and murderer of repose,
A sea of sorrows whence are drawn such showers
As moisture lend to every grief that grows;
A school of guile, a net of deep deceit,
A gilded hook that holds a poisoned bait.

A fortress foiled, which reason did defend,
A siren song, a fever of the mind,
A maze wherein affection finds no end,
A raging cloud that runs before the wind,
A substance like the shadow of the sun,
A goal of grief for which the wisest run.

A quenchless fire, a nurse of trembling fear,
A path that leads to peril and mishap,
A true retreat of sorrow and despair,
An idle boy that sleeps in pleasure's lap,
A deep mistrust of that which certain seems,
A hope of that which reason doubtful deems.

Sith* then thy trains my younger years betrayed,[since]
And for my faith ingratitude I find;
And sith repentance hath my wrongs bewrayed*,[revealed]
Whose course was ever contrary to kind*:[nature]
False love, desire, and beauty frail, adieu.
Dead is the root whence all these fancies grew.

Sir Walter Raleigh

Thou blind fool love Sonnet 137 by William Shakespeare

Thou blind fool, Love, what dost thou to mine eyes
That they behold and see not what they see?
They know what beauty is, see where it lies,
Yet what the best is, take the worst to be.
If eyes corrupt by overpartial looks,
Be anchored in the bay where all men ride,
Why of eyes' falsehood hast thou forg├Ęd hooks,
Whereto the judgment of my heart is tied?
Why should my heart think that a several plot
Which my heart knows the wide world's common place?
Or mine eyes seeing this, say this is not
To put fair truth upon so foul a face?
In things right true my heart and eyes have erred,
And to this false plague are they now transferred.

sajak william shakespeare-Romeo & Juliet

"with love light wings did I o'erperch these walls;
...for stony limits cannot hold love out.
and what love can do, that dares love attempt."
(William Shakespeare - Romeo & Juliet)

"Sayap cinta menerbangkan daku melintas tembok itu;
...dan tebing batu takkan sanggup menghambat asmara. 
Asmara berani berbuat apa pun yang mungkin baginya....!"

SAJAK CINTA KHALIL GIBRAN

"Kemarin aku sendirian di dunia ini, kekasih; dan kesendirianku... sebengis kematian... Kemarin diriku adalah sepatah kata yang tak bersuara..., di dalam pikiran malam. Hari ini... aku menjelma menjadi sebuah nyanyian menyenangkan di atas lidah hari. Dan, ini berlangsung dalam semenit dari sang waktu yang melahirkan sekilasan pandang, sepatah kata, sebuah desakan dan... sekecup ciuman" (Khalil Gibran)

"...pabila cinta memanggilmu... ikutilah dia walau jalannya berliku-liku... Dan, pabila sayapnya merangkummu... pasrahlah serta menyerah, walau pedang tersembunyi di sela sayap itu melukaimu..." (Khalil Gibran)

"Apa yang telah kucintai laksana seorang anak kini tak henti-hentinya aku mencintai... Dan, apa yang kucintai kini... akan kucintai sampai akhir hidupku, karena cinta ialah semua yang dapat kucapai... dan tak ada yang akan mencabut diriku dari padanya" (Khalil Gibran)

"...kuhancurkan tulang-tulangku, tetapi aku tidak membuangnya sampai aku mendengar suara cinta memanggilku dan melihat jiwaku siap untuk berpetualang" (Khalil Gibran)

"Jika cinta tidak dapat mengembalikan engkau kepadaku dalam kehidupan ini... pastilah cinta akan menyatukan kita dalam kehidupan yang akan datang" (Khalil Gibran)

"Tubuh mempunyai keinginan yang tidak kita ketahui. Mereka dipisahkan karena alasan duniawi dan dipisahkan di ujung bumi. Namun jiwa tetap ada di tangan cinta... terus hidup... sampai kematian datang dan menyeret mereka kepada Tuhan..." (Khalil Gibran)

"Aku ingin mencintaimu dengan sederhana... seperti kata yang tak sempat diucapkan kayu kepada api yang menjadikannya abu... Aku ingin mencintaimu dengan sederhana... seperti isyarat yang tak sempat dikirimkan awan kepada hujan yang menjadikannya tiada..." (Khalil Gibran)

"Jangan menangis, Kekasihku... Janganlah menangis dan berbahagialah, karena kita diikat bersama dalam cinta. Hanya dengan cinta yang indah... kita dapat bertahan terhadap derita kemiskinan, pahitnya kesedihan, dan duka perpisahan" (Khalil Gibran)

Wednesday, 28 December 2011

tak mampuku miliki

Tak  mampu ku miliki
(DYEBHIELORA VIELA) 
Salahkah ku bila menyinta
Berdosakah andai aku memuja
oh dirimu dengan sepenuh jiwa Sedang ku tahu dikau telah berpunya
Daku jua telah bina istana
Yang tercipta antara ku dan dia
Namun kini kita saling mencinta
Apakah mungkin kita bersama
Kekasih sungguh ku tak mengerti
Hebatnya ku rasakan cinta ini
Disaat ku temu cinta sejati
Sayangnya kau tak mampu ku miliki
Sayangku bila tiba saat itu
Diriku terpaksa melepaskanmu
Doa ku  kau tabahkanlah hatimu
Ku akur tak berdaya dampingimu

Friday, 4 November 2011

suda terlalu lama rasa nya x melawati laman ni.byk perkara yang telah berlaku kebelakangan ini..apbila selesai karnival debat DPNC,sa sangat sibuk dengan xtvtv yang lain.satu perkara yang nda sa bole lupakan pd hri pertama pertandingan debat tu,sa telah digigit oleh anjing..rsa sakit tu nda da pada mulanya,,tp pastu sa rsa sgt pening dan sejuk..sa nda terus ke klinik krn msa tu sgt awal pg..sepanjang hari tu sa rsa nda sihat..tp demi kwn2 sa gagahkan diri tuk bertahan..pa la sgt klaw stakat 1 hari tu sa katakan pd dri sa..dan sa mampu tuk melakukannya..kira2 pkul 6 ptg pusingan saing tmat..sa telah di antar sama abg Budin dan abg Shafik..hehehehe...gara2 sa kan mrk lewat tuk solat magrib..tp geng2 debat semuanya sgt baik.mrk sgt risau tentang sa..sms pertandingan kump.sa slalu risau tentang sa..pd mulanya sa mw rehat dan biarkan kwn2 sa yg lain tuk naik bertanding tp dorang nk sa jga naik..sbb hanya sa sorang saja sebagai menteri pertahanan(ke-3)dlm team kmi..darong bilang yg sa bole lakukan..dan sa mampu tuk bertanding sampai akhir..terima kasih kwn2 ku..tp team kmi x menyerlah pd pusingan pertama..kmi tergolong dalam dua team tercorot..kmi nda pernah menang..tp pastu tu kmi menang 2 drpd 5 perlawanan dgn margin -3 tp kmi nda dpt msuk separuh akhir wpon margin kmi lbh kecil dari team lain sbb kmi nda mng sekurang2nya 3 kali..kmi sangat kecewa tp pa mw buat uda nda nsb..tp yang best nya team senior kami mereka abg Budin,kak fiza,kak ho dan abg Shafik dpt msuk final..mlm sebelum pertandingan kami semua berkumpul tuk bantu mrk pa yg patut..kmi tulung mrk cri maklumat dan lebih memeriahkan lg suasana kmi 2 team junior yg perempuan telah pergi ke 1B dan beli sikit mknan ringan dan donut tuk meraihkan kejayaan senior kami masuk final..malam 10/10/11 kmi telah meraihkan shri sbelum final bermula.kami telah mkn2 beramai2 di pejabat Jakmas CD..slps mkn kmi pun mencari idea tuk menyokong team senior kami..kmi telah menyediakan banner kecik2 tuk memberi sokongan..kami telah diketui oleh abg Nawi..dia adalah memerangkap bekas pendebat tuk Kg CD,couch kami,dan juga hakim pertandingan..selepas saja habis kerja yg dibuat kami pun mula berbual2 kosong..abg Nawi telah mencadangkan kami bermain satu permainan yang di panggil killer-killer.kami sangat teruja tuk main..mmg sgt menyeronokkan..kami blk hampir pkul 3..keesokkannya adalah final..kmi smua turun tuk beri sokongan..wpun kami nda masuk final kmi sgt bangga krn senior kami dpt final..dewan resital dipenuhi oleh sebahagian student Kg CD..dewan meriah dgn gelagat kami semua..tp team senior kami hanya mendapat n.johan tp kak fiza mendapat best speaker..dan tu sgt membanggakan kami semua..selepas saja tmt pertandingan debat tersebut kami telah kembali kpd khidupan normal..pd mula2 nya rsa sgt ganjil..sa nda bole tidur awal lg sbb uda besa tdur lwat..dan sa sgt rindukan saat kami semua berkumpul..rupa2nya bkn sa sorang saja yg berperasaan bg2..sbb kwn2 yg lain pon mengeluh tenteng perkara yang sama..wpon pertandingan uda tmt tp kmi semua masih lagi berhubung..keadaan ini tlh menimbulkan keserasian ant kmi semua. kamiselalu ja bertegur  pabila da berjumpa..tp sekarang ini kami bukan saja bertegur sapa tp kami selalu lepak bersama2 di kafe..sampaikan pemilik kafe tu kenal dgn kami semua..kelakarkan..pekerja2 di situ akan tanya pabila nampak kmi nda bersama2..kami semua suda amt rapat..sbb tu la pabila da yg nda kena ant kmi,sa akn rasa nda selesa..kalaw dulu kmi team tuk debat kmi skarang kmi kamceng yang bole berbual pa saja..kmi mkn bersama,keluar bersama,kongsi cerita dan berjenaka bersama..tp dlm sebuah persahabatan mst la da psang surut nya..nda tw pa yg nda kena dgn mrka yg lelaki tu,,da saja perkara yg nda berkenan antara mrk..tp tu nda menjadi mslah yg besar bg kmi semua.yg ptg ki semua dpt bersama..pd 4/11/11 dalah birthday syafiqah yg ke -22..tp dia adalah sma junior cam kmi wpon umur lbh tua..dia nda mw di panggil kakak..cuma td saja dia mw..tuk hri ini saja katanya..hehehehe..nda mw org tw tua la tu..ingatkan kmi mw buat kejutan td..tp rupa2nya dia suda syak dri awal lg..ditambah pulak dia da nampak sa bwa kek td,,,lgpon sa dan mustaqim td nda dpt mnahan ketawa pabila bersembunyi di sebalik papan tanda..tp yg best nya kita org main tabur2 tepung..habis muka cam hantu belang..semuanya putih2...hahahahaa...pastu pergi mkn di kafe,,,nsb baik nda rame org..INI ADALAH KISAH PERSAHABATAN YANG BERMULA DGN PERTEMUAN DEBAT..KAMI SEMUA TELAH MENEMUI KESERASIAN ANTRA KAMI SEMUA..PERSAHABATAN INI MEMBOLEKAN KAMI TUK MENGENALI ANTARA 1 SAMA LAIN DGN LEBIH RAPAT..SEMOGA PERSAHABATAN INI DI BERKATI OLEH TUHAN..AMIN..

Saturday, 1 October 2011

coretan hidup di UMS

Semalam kokum telah dibatalkan tetapi pengumuman lewat dibagi tau..Jadi kami pun pergi ke dewan kuliah utk perjumpaan kokum tersebut..semalam kami berjalan kaki dari dewan kuliah utama ke kolej..perjalanan yang mengambil masa lbh kurang 30 minit..hal ini krn bas tidak ada..semalam adalah cuti umum bagi negeri sabah(hri lahir TYT)..semalam juga sya telah tidur lewat..hampir pukul 3.30.hal ini kerana sya skarang telah menyertai latihan debat utk pertandingan piala naib cancelor UMS..setiap mlm kami akan berlatih sparing dgn senior..sya sgt kecewa dgn pencapaian sya kerana sya belum pernah memberikan yang terbaik semasa latihan..sya merasa sgt kecewa krn walaupun kmi berlatih setiap malam namun sya msh lagi lemah dalam menguasai konsep,rasional dan usul perdebatan.Tambahan pula,ilmu sya tentang debat juga amat cetek..Debat peringkat sekolah menengah sangat berbeza dgn debat peringkat IPT.pertandingan ini sangat penting bagi kami krna kmi telah berjanji dgn j/latih kmi bhw kmi ingin menjadi jaura..lagipun sblm ini kolej kami belum pernah menjadi juara...Demi mengejar kejayan ini sya byk berkorban.Sya juga hampir mengabaikan akademik sya..byk assignment sya yang tertangguh..keadaan ini menyebabkn sya berasa sgt tertekan..tambahan lagi minggu depan sya akn menghadapi Mid-Term..namun sya berusaha utk mengawal keadaan dri sya..sya tau sya belum dapat membahagikan msa sya dgn bijak..Selain itu juga sya sangat risau sebab pertandingan debat bertindih msa dgn Mid-Term sya..keadaan ini sedikit sebanyak telah merusingkan sya.Namun sya berharap sya akan dpt menggapai kedua2 nya..malam nanti sya ada perjumpaan dgn semua pendebat UMS..Mereka semua adalah sangat hebat jika dibandingkan dgn sya sbb kebykkn mrk mempunyai pengalaman yg luas..ada yg sampai peringkat kebangsaan..Hebatkan mereka..Tanggal 7/10/11 pertandingan debat akn bermula,,tetapi sya tak pasti adakah sya layak utk menyertainya kerana perestasi sya yg lemah ini..Namun sya berharap sya akan dpt melakukan yg terbaik utk semua org..Sya ingin melihat wajah bangga Abg mel,abg nawi,abg budin,kak fiza dan kak hoo dgn pencapaian kami semua..amen..

Friday, 30 September 2011

corentan hidup di UMS

hari ini sudah hampir 1 bulan sya d UMS..pelbagai pengalaman yg telah saya lalui..bermula dgn sesi pendaftaran pelajar baru dan MSM..semasa MSM(minggu suai mesra).kehidupan kampus sangat menguji ketahanan dari segi mental dan fizikal..kehidupan dsini sangat berbeza dgn smsa SMK...kami berjalan kaki dari dewan kuliah utama sampai ke kolej.Pengalaman yg saya kutip ini sangat bermakna sebab tak pernah berjalan kaki dalam kwsn kampus yg begitu besar..pengalaman berhimpit dalam bas turut sya lalui..
student UMS ramai tapi bas skit sebab itulah slalu kmi sebut istilah "perlanggaran yg dasyat "slalu berlaku.kehidupan sdsini turut dwarnai oleh xtvt yg lain..pda 16/9/11 kami tlh pergi ke Simpang Tanjung Mengayau(TIP OF BORNEO)pemandangan dsitu sangat cantik..tempat ini terletak di kawasan KUDAT.Pantai ini merupakan pantai di penghujung negeri Sabah.banyak pengalaman yg saya telah kutip sms berada dsini..sya tlh bertemu dgn masyarakat yg dtg dri pelbagai lapisan...

Monday, 26 September 2011

apa itu arti persahabatan dalam hidup saya??mengapa seorang sahabat boleh mengkhianati para sahabatnya?/